Home | Contact
RO

“Händel 250”

hae

          Georg Friedrich Händel s-a născut la Halle, în Germania în anul 1685 fiind considerat unul dintre cei mai importanţi compozitori ai perioadei Barocului muzical. Activitatea sa, atât ca interpret cât şi din punctul de vedere al compoziţiei a fost caracterizată prin diversitate. Diversitate manifestată prin abordarea unei palete foarte extinse de genuri muzicale sau prin faptul că a activat, de-a lungul carierei sale, în numeroase centre culturale europene.
          În acest context, trăsăturile stilistice şi cele referitoare la metodele tehnice compoziţionale, au fost evident marcate de existenţa influenţelor diverselor şcoli naţionale europene.
          Solida instrucţie în domeniul interpretării, armoniei şi contrapunctului, domenii tradiţionale de educaţie caracteristice culturii germane, rafinamentul muzical francez prezent în cadrul uverturilor sau în alcătuirea dansurilor suitei, înzestrarea sa specială în ceea ce priveşte prezentarea melodiei, grefată perfect pe structura componistică, în special de factură vocală, caracteristică şcolii italiene, inflexiunile şcolii engleze sunt câteva dintre aspectele prezente în creaţia lui Händel.
          Anul acesta, în data de 14 aprilie, se comemorează 250 de ani de la moartea compozitorului.

          Pe parcursul anului 2009 proiectul va cuprinde mai multe concerte ce se vor desfăşura în diverse locaţii din Bucureşti şi din ţară.

         Urmatorul concert din cadrul proiectului Pièces de clavecin 1720 va fi sustinut de clavecinistele Raluca Enea si Irina Năstase în seara zilei de 6 martie 2010, ora 19.00, în Sala Mică a Ateneului Român. 

Program:

Suita IV, mi minor, HWV 429 - Allegro - Allemande - Courante - Sarabande - Gigue

Suita II, fa major, HWV 427 - Adagio - Allegro - Adagio - Allegro

Suita VIII, fa minor, HWV 433 - Prélude - Allegro - Allemande - Courante - Gigue

Suita III, re minor, HWV 428 - Prélude. Presto - Allegro - Allemande - Courante - Air - Double 1 - Double 2 - Double 3 - Double 4 - Double 5 – Presto

         Biletele se pot cumpăra de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

         Raluca Enea s-a născut în Bacău. Este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti - Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia clavecin, clasa prof. univ. dr. Ogneanca Lefterescu.
         Îşi continuă studiile de clavecin în Germania sub îndrumarea profesorilor Harald Hoeren, Glen Wilson, Ketil Haugsand.
         A urmat, de asemenea, cursuri de perfecţionare susţinute de Menno van Delft (Olanda), Frédérick Haas (Belgia), Malcolm Bilson (SUA), Ketil Haugsand (Norvegia) şi cursurile Academiei din Sablé, sub îndrumarea profesorilor Françoise Lengellé şi Howard Crook.
         În prezent este doctorand al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
         Susţine recitaluri solo şi concerte instrumentale sau vocal-instrumentale alături de formaţiile “L’Entretien des Muses” şi “Gli Studiosi di Sebastiano”. Weilburg Schloß, Palais Bretzenheim – Mannheim, “Barocknächte”, “Barockmarathon”, “Shortcuts” - Frankfurt am Main, “Barocknacht” - Gelnhausen, “Olavsfestdagene” - Trondheim, Festivalul de Muzică Veche Bucureşti, Festivalul Muzicii Vechi Miercurea Ciuc, Biserica Lutherană din Bucureşti, Ateneul Român, Biserica Neagră din Braşov, sunt câteva dintre locaţiile sau manifestările în cadrul cărora a susţinut recitaluri şi concerte.
         Raluca Enea este director artistic al Festivalului de Muzică Veche Bucureşti.


          Irina Năstase s-a născut în anul 1976 la Bucureşti. A absolvit secţiile de clavecin şi pian ale Facultăţii de Interpretare Muzicală din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
         A urmat, de asemenea, cursuri de perfecţionare de clavecin, basso continuo şi muzică de cameră cu Gustav Leonhardt, Bob van Asperen, Alan James, Nicolas Parle, Meno van Delft, Frédérick Haas, Sophie Boulin şi Ketil Haugsand.
         În perioada 1996-2005, a participat la sesiunile ştiinţifice dedicate muzicii baroce, organizate de clasa de clavecin a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
         În anul 2000, a prezentat pe scena Ateneului Român, alături de Alexandru Tomescu, prima integrală a sonatelor pentru vioară şi clavecin obligat de Johann Sebastian Bach.
         A susţinut recitaluri solo şi camerale alături de formaţiile "The Harmonious Blacksmith", "Collegio Stravagante", "Gli Studiosi di Sebastiano", "Romabaroca Ensemble" în ţară (Ateneul Român, Opera Naţională din Bucureşti, Biserica Lutherană din Bucureşti, Biserica Lutherană din Făgăraş, Biserica Neagră din Braşov, Biserica Anglicană din Bucureşti, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj, Institutul Goethe din Bucureşti, Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, Muzeul Naţional "George Enescu" din Bucureşti, Casa memorială "George Enescu" de la Sinaia, Muzeul "Paul Constantinescu" din Ploieşti, Miercurea Ciuc) şi în străinătate (Festivalul "di Mezza Estate" din Tagliacozzo, Italia – 2005, Institutul Cultural Român din Roma, Festivalul "Primăvara de la Praga" – 2005, "Festival van Vlaanderen" din Brugge – 2004, 2007 şi Ringve Museum Trondheim).
         A participat la prima montare a unei opere baroce pe o scenă românească ("Decebalo" de Leonardo Leo), alături de ansamblul "Collegio Stravagante" (conducerea muzicală Tiberiu Soare, regia Răzvan Dincă). Opera a fost, de asemenea, înregistrată alături de "Romabaroca Ensemble", dirijor Lorenzo Tozzi (Bongiovanni, 2006).


         In seara zilei de 22 noiembrie 2009, orele 19.00, în Sala Mică a Ateneului Român, a avut loc primul concert din cadrul proiectului Pièces de clavecin 1720, susţinut de clavecinistele Raluca Enea şi Irina Năstase.

În program:
G. Fr. Händel (1685 – 1759):

Suita în la major, HWV 426 – Prélude – Allemande – Courante – Gigue

Suita în fa diez minor, HWV 431 – Prélude – Largo – Fuga. Allegro – Gigue

Suita în sol minor, HWV 432 – Ouverture – Andante – Allegro – Sarabande – Gigue – Passacaille

Suita în mi major, HWV 430 – Prélude – Allemande – Courante – Air 

 

 

 


 

          La realizarea primului concert din cadrul proiectului “Händel 250”, ce a avut loc la Sala Mică a Ateneului Român în data de 1 martie 2009, şi-au dat concursul:

Cristina Voicea – soprană

Maria Petrescu – oboi baroc

Eugen – Bogdan Popa – violoncel

Raluca Enea – clavecin

 

          Cristina Voicea a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti, secţia Pedagogie Muzicală, specializarea Canto, la clasa prof. Roxana Toader, iar în prezent este artist liric în corul Filarmonicii „G. Enescu” Bucureşti.
         Cântă alături de ansambluri corale sau orchestrale ca: „Operettenbuhne Wien”, „The Harmonious Blacksmith”, „Martin Luther Chor”, „Philarmonia”, „Kontakion”, „Accoustic”, alături de care efectuează turnee în Spania, Italia, Germania, Israel, Austria, Danemarca, Elveţia.
          În anul 2008 a urmat cursurile de perfecţionare ale Academiei din Sablé avându-l ca îndrumator pe profesorul Howard Crook.

cris


          Maria Petrescu a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea oboi, la clasa profesorului Dorin Gliga. În prezent urmează cursuri de master in cadrul aceleiaşi universităţi studiind oboiul la clasa profesorului Florenel Ionoaia.
          Colaborează cu diverse orchestre din ţară sau din străinătate participând, de asemenea, la importante cursuri de orchestră sau muzică de cameră. Susţine recitaluri solo sau în compania altor formaţii, în cadrul diverselor festivaluri sau manifestări muzicale din Bucureşti şi din ţară.
          Începând cu anul 2004 studiază muzică barocă sub îndrumarea Prof. univ. dr. Petre Lefterescu. În anul 2008 a participat la Universitatea de vară din Miercurea Ciuc, unde a început studiul oboiului baroc sub îndrumarea profesorului Guido Titze.

maria


          Eugen Bogdan Popa a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia violoncel la clasa profesorului Tiberiu Ungureanu, urmând apoi studii aprofundate în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ (2003-2004). În prezent este doctorand al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.
         Din anul 2001 este membru al Orchestrei Filarmonicii “George Enescu” Bucureşti. Activează de asemenea ca membru în diverse formaţii camerale cum ar fi : trio “KlavioArte” alături de violonistul Dan Claudiu Vornicelu şi de pianista Viorela Ciucur, ansamblul "Profil”, formaţia de muzică barocă “Gli Studiosi di Sebastiano”, precum şi cvartetul “Noblesse”.
          Eugen Bogdan Popa susţine atât în ţară cât şi în străinătate recitaluri de violoncel solo, recitaluri camerale şi concerte simfonice colaborând cu diverse formaţii orchestrale. A participat la cursuri de măiestrie, a realizat înregistrări pe compact-disc, în emisiuni de radio si de televiziune.

bog


          Raluca Enea a absolvit a Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia clavecin, clasa prof. univ. dr. Ogneanca Lefterescu.
          Îşi continuă studiile în cadrul "Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main" (Germania), secţia "Historische Interpretationspraxis", clavecin, la clasa prof. univ. Harald Hoeren.
          În prezent, continuă studiile de clavecin sub îndrumarea profesorului Glen Wilson, în cadrul "Hochschule für Musik Würzburg".
          A urmat, de asemenea, cursuri de perfecţionare susţinute de Menno van Delft (Olanda), Frédérick Haas (Belgia), Malcolm Bilson (SUA), Ketil Haugsand (Norvegia) şi cursurile Academiei din Sablé, sub îndrumarea profesorilor Françoise Lengellé şi Howard Crook.
          Susţine recitaluri solo şi concerte instrumentale sau vocal-instrumentale alături de formaţiile “L’Entretien des Muses” şi “Gli Studiosi di Sebastiano”.

ral


 

În program:
G. Fr. Händel (1685 – 1759)

„Süßer Blumen Ambraflocken”, HWV 204

 

“Singe, Seele, Gott zum Preise”, HWV 206

 

Sonata pentru oboi şi basso continuo, fa major, HWV 363
Adagio - Allegro - Adagio -Bourrée - Anglaise -Menuet

 

„Das zitternde Glänzen der spielenden Wellen”, HWV 203

 

“Süße Stille, sanfte Quelle”, HWV 205

 

Suita nr. 7 pentru clavecin solo, sol minor, HWV 432
Ouverture - Andante - Allegro - Sarabande - Gigue - Passacaille

 

„Meine Seele hört im Sehen”, HWV 207

 

Sonata pentru oboi şi basso continuo, do minor, HWV 366
Fără indicaţie de tempo - Allegro - Adagio - Allegro

 

„Flammende Rose, Zierde der Erden”, HWV 210