Joseph Haydn 200

Integrala Sonatelor pentru instrumente cu claviatură
Domeniul creaţiei lui Joseph Haydn este important atât din punct de vedere estetic cât şi din punctul de vedere al schimbărilor ce se regăsesc în cultura muzicală pe parcursul secolului XVIII. În ultima perioadă de timp studiul (atât din punct de vedere muzicologic cât şi în domeniul interpretării) creaţiei compozitorului s-a dezvoltat punând în lumină nu doar particularităţi legate de perioada muzicală a Clasicismului ci şi de relaţia acestei perioade cu etapele premergătoare, de influenţele pe care le-a avut asupra etapelor muzicale ulterioare sau de observarea şi punerea în aplicare a unor modalităţi de interpretare cât mai fidele perioadelor muzicale abordate.
Pe parcursul acestui an, proiectul se va desfăşura sub titulatura „Joseph Haydn 200”, anul 2009 fiind anul în care la data de 31 mai se împlinesc 200 de ani de la moartea compozitorului.
Proiectul va fi susţinut de Raluca Enea (clavecin) şi Irina Năstase (pian) şi va cuprinde un număr de aproximativ 15 concerte ce se vor desfăşura în diverse locaţii din Bucureşti şi din ţară.
Cele două protagoniste vă invită într-o „călătorie epico – muzicală” ce va surprinde câteva dintre cele mai importante momente ale evoluţiei componistice ale lui Joseph Haydn reflectate în trăsăturile stilistico-interpretative ale lucrărilor sale.
Primul episod din cadrul proiectului a avut loc în cadrul stagiunii de concerte a Filarmonicii „G. Enescu” Bucureşti, la „Sala Mică” a Ateneului Român.
Tot în cadrul stagiunii de concerte 2008 – 2009 se va desfăşura un al doilea episod dedicat acestui proiect. Concertul va avea loc la „Sala Mică” a Ateneului Român în seara zilei de sâmbătă, 23 mai , orele 19.00.
Sâmbătă, 6 februarie 2010, ora 19.00, va aşteptăm la concertul intitulat "O seară la Curtea Esterhazy". Concertul va avea loc la Sala Mică a Ateneului Român.
Raluca Enea s-a născut în Bacău. Este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Pedagogie instrumentală – pian, clasa conf. univ. Carmen Athanasiu şi Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia clavecin, clasa prof. univ. dr. Ogneanca Lefterescu.
Îşi continuă studiile în cadrul "Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main" (Germania), secţia "Historische Interpretationspraxis", clavecin, la clasa prof. univ. Harald Hoeren. Evoluează, de asemenea, sub îndrumarea profesorilor Petra Müllejans, Michael Schneider, Karl Kaiser în domeniul muzicii de cameră şi acompaniamentului – basso continuo.
În prezent, continuă studiile de clavecin sub îndrumarea profesorului Glen Wilson, în cadrul "Hochschule für Musik Würzburg".
A urmat, de asemenea, cursuri de perfecţionare susţinute de Menno van Delft (Olanda), Frédérick Haas (Belgia), Malcolm Bilson (SUA), Ketil Haugsand (Norvegia) şi cursurile Academiei din Sablé, sub îndrumarea profesorilor Françoise Lengellé şi Howard Crook.
Susţine recitaluri solo şi concerte instrumentale sau vocal-instrumentale alături de formaţiile “L’Entretien des Muses” şi “Gli Studiosi di Sebastiano”.
Weilburg Schloß, Palais Bretzenheim – Mannheim, “Barocknächte”, “Barockmarathon”, “Shortcuts” Frankfurt am Main, “Barocknacht” Gelnhausen, “Olavsfestdagene” Trondheim, Biserica Lutherană din Bucureşti, Biserica Anglicană din Bucureşti, Filarmonica “George Enescu” din Bucureşti, Palatul Şuţu, Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, Biserica Neagră din Braşov, Biserica din Deal din Sighişoara, Catedrala Evanghelică din Sibiu sunt câteva dintre locaţiile sau manifestările în cadrul cărora a susţinut recitaluri şi concerte.

Irina Năstase s-a născut în anul 1976 la Bucureşti. A absolvit secţiile de clavecin şi pian ale Facultăţii de Interpretare Muzicală din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
A urmat, de asemenea, cursuri de perfecţionare de clavecin, basso continuo şi muzică de cameră cu Gustav Leonhardt, Bob van Asperen, Alan James, Nicolas Parle, Meno van Delft, Frédérick Haas, Sophie Boulin şi Ketil Haugsand.
În perioada 1996-2005, a participat la sesiunile ştiinţifice dedicate muzicii baroce, organizate de clasa de clavecin a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
În anul 2000, a prezentat pe scena Ateneului Roman, alături de Alexandru Tomescu, prima integrală a sonatelor pentru vioară şi clavecin obligat de Johann Sebastian Bach.
A susţinut recitaluri solo şi camerale alături de formaţiile "The Harmonious Blacksmith", "Collegio Stravagante", "Gli Studiosi di Sebastiano", "Romabaroca Ensemble" în ţară (Ateneul Român, Opera Naţională din Bucureşti, Biserica Lutherană din Bucureşti, Biserica Lutherană din Făgăraş, Biserica Neagră din Braşov, Biserica Anglicană din Bucureşti, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj, Institutul Goethe din Bucureşti, Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, Muzeul Naţional "George Enescu" din Bucureşti, Casa memorială "George Enescu" de la Sinaia, Muzeul "Paul Constantinescu" din Ploieşti, Miercurea Ciuc) şi în străinătate (Festivalul "di Mezza Estate" din Tagliacozzo, Italia – 2005, Institutul Cultural Român din Roma, Festivalul "Primăvara de la Praga" – 2005, "Festival van Vlaanderen" din Brugge – 2004, 2007 şi Ringve Museum Trondheim).
A participat la prima montare a unei opere baroce pe o scenă românească ("Decebalo" de Leonardo Leo), alături de ansamblul "Collegio Stravagante" (conducerea muzicală Tiberiu Soare, regia Răzvan Dincă). Opera a fost, de asemenea, înregistrată alături de "Romabaroca Ensemble", dirijor Lorenzo Tozzi (Bongiovanni, 2006).

- Joseph Haydn 200 -
Integrala Sonatelor pentru instrumente cu claviatură - I
17 ianuarie 2009
Program:
Sonata în sol major, Hob. XVI:8
Allegro – Menuet – Andante - Allegro
- clavecin -
Sonata în mi bemol major, Hob. XVI:49 –
Allegro - Adagio e cantabile - Finale. Tempo di Menuet
- pian -
Sonata în si bemol major, Hob. XVI:2
Moderato - Largo - Menuet –Trio - Menuet
- clavecin -
Andante con variazioni în fa minor, Hob. XVII:6
- pian -
- Joseph Haydn 200 -
Integrala Sonatelor pentru instrumente cu claviatură – II
23 mai 2009
Program:
Sonata în sol major, Hob. XVI:40
Allegretto innocente – Presto
- pian -
Sonata în do major, Hob. XVI:21
Allegro – Adagio – Finale. Presto
- clavecin -
Sonata în si bemol major, Hob. XVI:41
Allegro - Allegro di molto
- pian-
Sonata în fa major, Hob. XVI:23
Moderato – Adagio – Finale. Presto
- clavecin -
Sonata în re major, Hob. XVI:42
Andante con espressione – Vivace assai
- pian-
- Joseph Haydn -
– Integrala Sonatelor pentru instrumente cu claviatură –
O seară la Curtea Esterhazy II
6 februarie 2010
Program:
Sonata în mi major, Hob. XVI:22
Allegro moderato – Andante – Finale. Tempo di Menuet
-pian-
Sonata în mi bemol major, Hob. XVI:25
Moderato –Tempo di Menuet
-clavecin-
Sonata în la major, Hob. XVI:26
Allegro moderato - Menuet al Rovescio - Finale. Presto
-pian-
Sonata în re major, Hob. XVI:24
Allegro – Adagio – Finale. Presto
-clavecin-
|